Ktoré pečivo je najzdravšie?

Filip Dvořáček | 03.11.2020

Mnohí výrobcovia označujú pečivo ako napr. Fit, Viaczrnné, Cereálne, s celozrnnou múkou, aby na prvý pohľad vyzerali zdravšie, aj keď väčšinou pozostávajú z vysokého % bielej múky.

Vyznať sa v tom, ktoré pečivo je pre naše zdravie tá najlepšia možnosť môže byť komplikované. Nasledujúce druhy pečiva možno považujeme za lepšiu alternatívu no nemusí tomu tak byť:

  • Cereálne - (z lat. Cerealis - obilný) pečivo z akejkoľvek múky
  • Viaczrnné - vyrobené z viacerých druhov múky (napr. pšeničná hladká + ražná hladká), no väčšinou prevažuje múka biela pšeničná.
  • Tmavé - biele pečivo sfarbené praženým jačmeňom/žitom.
  • Pečivo s celozrnnou múkou - neznamená celozrnné pečivo! Pri celozrnnom pečive musí byť min. obsah celozrnnej múky 80%, pečivo S celozrnnou múkou znamená že sa v produkte nachádza, no spravidla len ako doplnok s malým % podielom.

Čo odporúčame?

Z výživového hľadiska (obsah vitamínov, minerálov, makronutrientov(1)) a zdravotného hľadiska (nižšie množstvo lepku v pečive) celozrnný chlieb. Druhou možnosťou je kváskový chlieb. Kváskovanie výrazne znižuje množstvo lepku (2) , zlepšuje chuť a nutričné hodnoty.

Biele vs. celozrnné pečivo

Je všeobecne známe že zaradiť celozrnné pečivo do nášho jedálnička je z výživového hľadiska vo väčšine prípadov vhodnejšie. Prečo je tomu ale tak?

  • Vysoký obsah vlákniny (pocit sýtosti).
  • Niekoľko násobne vyšší obsah minerálov a vitamínov.
  • Nížší obsah lepku - intolerancia lepku je spojená s vyššou konzumáciou bielej múky - obsahuje viac lepku ako celozrnná. Pri častej konzumácií výrobkov z bielej múky časom môže prísť k narušeniu sliznice tenkého čreva a zápalovým procesom. Celozrnná alternatíva sa v tomto prípade ukazuje ako prospešná.

Detailnejší rozbor a porovnanie jednotlivých makro a mikronutrientov nájdete TU.

Zdroje:

  1. https://nutritiondata.self.com/facts/cereal-grains-and-pasta/5744/2?fbclid=IwAR285CK69YnhIX5M51-ymomBNkRF-pzrgo6PRGoDrmzduHogAL8K-FmSqS4
  2. https://aem.asm.org/content/70/2/1088.full