Je Fit treska naozaj Fit?

Filip Dvořáček | 03.11.2020

Pri potravinách s prídavkom Fit by sme si mali dávať pozor a preverovať či je výrobok, ktorý nám sľubuje zdravé a ´fit´ jedenie naozaj taký, akým sa prezentuje. Preto sa dnes pozrieme na obľúbenú Fit Tresku s jogurtom a porovnáme ju s klasickou.

Výživové údaje v 140g výrobku:

Fit treska Treska v majonéze
energia 155 kcal 276 kcal
bielkoviny 8,4g 9,1g
sacharidy 6,3g 3,9g
tuky 10,6g 25,2g
soľ 1,75g 1,96g

Obsah kalórií v týchto produktoch nie je vysoký. Je potrebné si výživové údaje rozložiť na drobné. Fit verzia obsahuje menej bielkovín ako klasická. Sacharidy sú vo fit verzii vyššie ako v klasickej. Hlavný rozdiel je v tukoch, ktorých je vo Fit treske oveľa menej.👍 Optimálny denný príjem soli u dospelého človeka je 2-4g. V obidvoch verziách je obsah soli vysoký (1,75 - 1,96g). 👎

Zloženie produktov:

Treska v majonéze- treskovité ryby 35%, majonéza 20% (rastlinný repkový olej, sušený vaječný žĺtok, kvasný ocot liehový, jedlá sol, cukor), majonézová omáčka (voda, rastlinný repkový olej, kvasný ocot liehový, modifikované škroby, sušený vaječný žĺtok, jedlá sol, horčica, stabilizátory: guarová a xantanová guma, sladidlo sukralóza),zelenina v rôznom pomere (cibuľa, mrkva, uhorka), rastlinná vláknina, horčica (voda, horčičné semienko, kvasný ocot liehový, cukor, jedlá sol, korenie),konzervačné látky: benzoan sodný, sorban draselný

Treska s jogurtom - podobné zloženie, majonéza (20%) je nahradená jogurtom

  • jogurt 20% (mlieko, smotana, sušené mlieko, jogurtová a pro-biotická kultúra)

Niektoré ingrediencie môžu vyvolávať otázky či nie sú zdraviu škodlivé z dlhodobého hľadiska:

  • modifikovaný škrob – neznamená geneticky modifikovaný škrob, ide o väčšinou tepelne upravený škrob (polysacharid, ktorý sa štiepi na glukózu – rýchly zdroj energie)
  • stabilizátor guarová guma – prírodný stabilizátor a zahusťovadlo, rozpustná vláknina
  • stabilizátor xantanová guma – nie sú známe žiadne negatívne účinky, pri nadmernej konzumácii môže dochádzať k nadúvaniu.
  • sukralóza – pri konzumácií umelých sladidiel prebieha zvýšený transport glukózy do buniek a zvyšuje sa aktivita génov spojených s produkciou tuku, preto umelé sladidlá hlavne pri diéte neodporúčame
  • konzervačná látka Benzoan sodný (E211) – môže spôsobovať hyperaktivitu u detí
  • sorban draselný – ojedinele sa môžu vyskytnúť alergické reakcie, poruchy správania, astma

Naše hodnotenie fit verzie:

Pozitíva:

  • málo kalórií
  • výrazne nižší obsah tuku

Negatíva:

  • vysoký obsah soli
  • obsah umelých sladidiel a konzervačných látok s otáznym účinkom pre zdravie

Je teda na každého vlastnom zvážení, či vám viac záleží na výživových hodnotách (napr. pri redukcii hmotnosti) alebo na zložení produktov a s tým spojením vplyvom na naše dlhodobé zdravie.