Vianoce – sviatky pokoja a plných stolov

Filip Dvořáček | 24.12.2020

O pár hodín to tu máme – spokojné odfukovanie po zemiakovom šaláte, stoly prehýbajúce sa pod nánosmi koláčov. Sem-tam sa jeden z týchto koláčov vyberie na výlet a z ničoho nič skončí v tvojom žalúdku. A za ním další a další.

V tomto článku moralizovanie necháme stranou a pozrieme sa na to, čo sa v našom tele po takejto záťaži môže diať.

PÁLENIE ZÁHY

Žalúdok produkuje kyselinu chlorovodíkovú. Čím viac jedla skonzumujeme, tým viac kyseliny žalúdok vyrobí. Ak to preženieme, táto kyselina si prerazí cestu hore pažerákom a vedie ku páleniu záhy.

´ZAHMLENIE´

Väčšie množstvo skonzumovanej potravy vedie k zvýšenému prekrveniu gastrointestinálneho traktu. Následkom toho je odkrvenie iných časti tela, aj mozgu a nastupuje malátnosť.

RÝCHLY POKLES CUKRU

Ak konzumujeme veľa sladkého alebo jedla plného sacharidov, hladina cukru v krvi prudko vzrastie. Ak táto hladina stúpne vysoko, hormón inzulín spôsobí následný pokles cukru. Príliš nízky pokles hladiny cukru v krvi spôsobí citeľný pokles energie.

PÔST

Z fyziologického hľadiska je pre náš tráviaci systém najlepšie, ak si ponecháme obvyklé načasovanie stravovania a počet jedál. Telo miluje rutinu. V prípade celodenného pôstu si metabolizmus ´myslí´, že nastupuje režim hladovania a preto si kalórie uchováva do zásob.

V každom prípade treba počúvať svoje telo, vnímať jedlo, ktoré jeme a neprejesť sa do odpadnutia. Veď o týždeň tu máme Silvester (。◕‿◕。).