7 potravín do boja s chuťou na sladké

Filip Dvořáček | 6.12.2020

Túžba po sladkom jedle môže byť často silná a ťažko ovládateľná. Môže viesť k nadmernej konzumácií jedla a následnému kalorickému nadbytku (1).

Chuť jedla vytvárajú chemické zlúčeniny, ktoré interagujú s chuťovými pohárikmi na jazyku. Informácia o chuti jedla je odoslaná do mozgu, ktorý chuť identifikuje. Tento proces nám pomáha vyhodnotiť, či je bezpečné jedlo zjesť a pripravuje telo na trávenie potravy. Jazyk nedokáže rozpoznať všetky chute podľa zón ako je všeobecne prezentované. Rozdeliť plochu jazyka je presnejšie podľa citlivosti – bočné strany jazyka sú citlivejšie na chuť ako stred jazyka.

Sladkosť spôsobujú rôzne formy cukru. Pomocou sladkej chute náš mozog rozpoznáva energeticky výdatné jedlá – je to kvôli vysokému obsahu sacharidov (glukózy, fruktózy, ...), ktoré telu dodávajú palivo. Môžu to byť napríklad ovocné džúsy, koláče, cukríky, ovocie, javorový sirup, med, sladkosti a mnoho iných.

Je v poriadku mať občas chuť na sladké, no v prípade že prichádza často, pomôžu tieto potraviny:

1. Ovocie

Prirodzená sladkosť ale aj obsah prospešnej vlákniny, vitamínov a minerálov vám umožnia udržať prísun zdravých látok do tela. (2)

2. Celozrnné potraviny

Potraviny ako je napríklad celozrnný chlieb pomáhajú pri pocite nasýtenia sa kvôli vysokému obsahu vlákniny (3) ale aj pre ich vplyv na črevné baktérie(4). Viac sa o celozrnných potravinách dočítate v samostatnom článku.

3. Jogurty

Jogurt je vhodný ako občerstvenie na desiatu alebo olovrant a pomáha regulovať chuť do jedla. (5) Zistilo sa, že ženy s normálnou hmotnosťou, ktoré konzumovali na olovrant grécky jogurt s vysokým obsahom bielkovín, boli menej hladné a jedli menšie množstvo potravy neskôr v priebehu dňa v porovnaní s tými, ktoré mali olovrant s nízkym obsahom bielkovín alebo vôbec (6).

4. Chia semienka

Takmer polovicu obsahu tvorí rozpustná vláknina, ktorá ľahko absorbuje vodu, zväčšuje svoj obsah a v čreve vytvára rôsolovitú hmotu. Táto hmota vedie k pocitu plnosti a nasýtenosti (7).

5. Slepačie vajcia

Raňajky s vysokým obsahom bielkovín môžu znížiť pocit hladu počas celého dňa. (8,9) Takto zvolené jedlo potláča hormón hladu grelín a zvyšuje hladinu hormónov, vďaka ktorým nastupuje pocit sýtosti (10).

6. Tmavá čokoláda

Tmavou čokoládou sa myslí čokoláda, ktorá obsahuje viac ako 70 % kakaa. Pre uspokojenie túžby po sladkom je ideálne dať si maximálne 2 – 3 kocky (11).

7. Smoothie

Kombinácia ovocia (sacharidov, vlákniny) a jogurtu (bielkovín) je vhodná pre rýchle zasýtenie.

Zdroje:

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26741258/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22797986/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25599007/
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4939539/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25266206/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23022602/
  7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5621364/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20125103/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25889354/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20226994/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27979037/