Filip Dvořáček | 03.11.2020
Mnohí výrobcovia označujú pečivo ako napr. Fit, Viaczrnné, Cereálne, s celozrnnou múkou, aby na prvý pohľad vyzerali zdravšie, aj keď väčšinou pozostávajú z vysokého % bielej múky.
Vyznať sa v tom, ktoré pečivo je pre naše zdravie tá najlepšia možnosť môže byť komplikované. Nasledujúce druhy pečiva možno považujeme za lepšiu alternatívu no nemusí tomu tak byť:
Z výživového hľadiska (obsah vitamínov, minerálov, makronutrientov(1)) a zdravotného hľadiska (nižšie množstvo lepku v pečive) celozrnný chlieb. Druhou možnosťou je kváskový chlieb. Kváskovanie výrazne znižuje množstvo lepku (2) , zlepšuje chuť a nutričné hodnoty.
Je všeobecne známe že zaradiť celozrnné pečivo do nášho jedálnička je z výživového hľadiska vo väčšine prípadov vhodnejšie. Prečo je tomu ale tak?
Detailnejší rozbor a porovnanie jednotlivých makro a mikronutrientov nájdete TU.
Zdroje: